Popjunkien

Mellanösterngruset och Dunka mig

Jag fnissade högt åt Martin Aagards radiokrönika i Svd i fredags. Ordet ”mellanösterngruset” som liksom summerar P1 så himla bra. Haha, jag skrattar bara jag tänker på det.

Kolumnen verkar inte finnas på nätet men den beskrev samtalet kring låten ”Dunka mig”. Både låt och upphovsmakare fick komma till tals i Studio Ett häromdagen. Aagård konstaterar att det krävs väldigt lite, knappt något, för att en kulturdebatt ska dra igång. Detta apropå att Carina Rydberg skrivit en debattartikel i DN.

Peter Örns avgång i all ära, årets radioskandal var ändå när Frida Muranius på glad skånska förklarade att refrängen ”Dunka mig gul och blå” ska tolkas ”Ta mig hårt bakifrån så att det känns dagen efer, helt enkelt” i Studio Ett. Lyssnarna torkade Mellanösterngruset ur ögonen. Det var antagligen en liknande mening hörts i P1.

Hoppas den kommer upp på nätet sen för när jag läser igenom igen tycker jag att han summerar hysterin på ett bra sätt.

Instinktivt vill man reagera som Rydberg. Vem vill inte stå på en unga tjejens sida mot ett gäng besserwissrande auktoriteter? ”Dunka mig gul och blå” är trots allt en frispråkighetsfis i eterrymden när Outthere brothers och Prodigy utan problem besjungit såväl analsex som kvinnomisshandel i P3. Och refrängen är ju varken mer korkad eller grövre än Britneys ”Hit me baby, one more time”.

Och vad tycker jag då? Sanningen att säga har jag inte ens hört låten och vad säger det om mig när jag också just ägnat ett långt inlägg om den? Jag tolkar hur som helst sällan låttexter särskilt bokstavligt. Kanske en självbevarelsedrift när man är så opolitisk som jag och trots det gillat en del radikala band genom åren. Däremot kan jag så klart uppskatta finurliga texter och vackert ordsnickeri på både svenska och engelska. Och samtidigt förkasta texter som handlar om att dricka hemkört och cola i en uppblåsbar pool.

Nåväl, för att länka till ännu en mediekrönikör, jag tycker Linna Johansson sammanfattade allt väldigt bra i lördagens Expressen. Borde inte en debatt innehålla två stridande parter?

Dela: Facebook  Twitter 

1 kommentar till Mellanösterngruset och Dunka mig

  1. Magnus skriver:

    Jag hade inte heller hört låten tills alldeles nyligen. Blev mest upprörd över att den är så dålig. Markoolio känns som värsta konsthögskolemusikprojektet i jämförelse. Nej, nu tog jag nog i, men dålig är den. Tro mig.

Kommentera