Popjunkien

Skjortkultursspaning 1: Pojkband

(Ett gästinlägg av Svante)

Med 2000-talsglasögon känns konceptet ”pojkband” som någonting från, ja, sextiotalet snarare än tidigt nittiotal. Det är svårt att inse att det för bara tio-femton år sedan eller så ansågs fullkomligt naturligt att via auditioner dra samman fem eller fyra killar, där alla har en ”roll”, och sedan spela in smörig musik riktad till ung tjejpublik.

Och pojkbandsmodet var verkligen ett kapitel för sig. Det tidiga 90-talets mix mellan grunge-inspirerad flanell och light-S&M för att locka gaypubliken (se Take Thats förstasingel Do What U Like för det senare) gled snart över i blonderade mittbenor och plastiga kläder i neonfärger, typ Backstreet Boys. Ja, typ som nittiotalsmode var mest.

Men det är just i klädmodet jag tycker mig se en viss trend bland de grupper och artister som på ett eller annat sätt stammar från pojkbandens storhetstid: När fansen mognar och hela konceptet börjar kännas rostigt – anspela på klassiskt herrmode. Jag vet inte om det har med misslyckade försök att utstråla just ”mognad” att göra eller vad, men numera verkar minst en skiva/konsert/fototillfälle med killarna i Sinatra-outfits vara obligatoriskt för alla pojkband. Det finns dessutom, lustigt nog, en sak som särskilt utmärker pojkbandstaken på herrmode: det räcker inte med frack eller kostym, dessutom ska det vara lite ”Sinatra i logen” över det, med flugan oknuten, skjortan sådär oknäppt, ja, ni vet. Ett tidigt exempel är ex-thattaren Robbie Williams ”Swing When You’re Winning”, med just Sinatra-covers, där Robbie på omslaget har slipsen hängandes oknuten utmed skjortan. Han har liksom jobbat hårt i studion hela natten och gått lite loose.

Hängande flugor och öppna skjortor var det som gällde också när Westlife lanserade sin Rat Pack-inspirerade skiva ”Allow Us To Be Frank”, och även om jag inte hittat någon vidare högupplöst bild tycker jag mig kunna skåda minst en uppknäppt skjorta på promobilderna för Westlifes nya ”The Love Album”.

Att uppklätt och moget = frack à la Sinatra kan jag väl kanske köpa, men varför måste det hela dessutom ges den förbenade inte-helt-färdigklädd-touchen? Och var kommer det att sluta? Får vi se en Spice Girls-återförening med promobilder där Sporty och de andra poserar i klänningar som är öppna i ryggen eller medan de tar på sig pärlörhängena? Eller blir oknuten fluga eller öppen skjorta the new kravatt i 2007 års bröllopsmode?

Dela: Facebook  Twitter 

5 kommentarer till Skjortkultursspaning 1: Pojkband

 1. Hanna skriver:

  Haha, vilket bra gästinlägg.

 2. Mikester skriver:

  Jävligt bra spaning.

 3. nilla skriver:

  ”medan de tar på sig pärlöronhängerna”. där satt den!

 4. peroskar skriver:

  Den där avspända och lite slitna charmen med en uppknuten fluga förtas dessutom enormt i pressbilder som Westlifes foton. ”Ok, alla kan inte ha uppknäppt fluga _för det skulle se dumt ut_…”. Vad är det vi förväntas tro? Nej, total brist på känsla och originalitet sträcker sig tydligen inte bara till musiken.
  (Oj vad jag låter grinig)

 5. SA skriver:

  Återförenade Take That har en ny singel på g. Gissa vilket tema på videon!

Kommentera