Popjunkien

Ut med det gamla…

Jag städar hemma. Eller min man städar och jag vimsar omkring mellan tidningshögarna i sovrummet + vardagsrummet och datorn. För det är ofrånkomligt att min s.k. ”städning” bara röjer fram en massa obloggat material.

Vilket får mig att tänka på hur man bäst lagrar sin popkultur gjord av papper. Så här gör jag nu men det är allt annat än optimalt:

Köper/tar med en tidning hem. Bläddrar på ett café, på bussen, mår illa, sparar till senare. Läser lite sporadiskt här och där, i soffan, vid spisen, vid slutet av dan i sängen. Somnar, vaknar nästa dag och vill läsa något annat, glömmer läsa klart det första objektet. Inte konstigt då att jag i morse grävde fram inte mindre än tre nummer av QX, två gamla Nöjesguiden och augusti-Bon från under sängen. Hyllan på nattduksbordet råkade visst bli för full någon gång på sensommaren.

Så lite då och då samt under ofrånkomliga städdagar försöker jag göra två högar: sånt som kan slängas (maken jublar) och sånt som kan sparas eller åtminstone läsas klart innan slängning. Just nu flyter de där gamla tidningarna jag köpte på Serieslussen omkring lite i en slags twilight zone. Till och med J. anser att de är lite förmer än nya tidningar och jag vill inte slänga dem innan jag mjölkat dem nog på innehåll.

Sparat-högen brukar kunna flyttas in i Billy-hyllorna i vardagsrummet men sen brukar mycket ändå förbli oläst. Tittar just nu på hyllorna och suckar över den överflödiga mängd tryckt material som lagras där. Har t ex ett gäng gamla Elle där, jag som knappt ens läser svenska Elle längre, tror de måste förpassas till pappersinsamlingen. Sparar oftast utländska magasin lite längre, kan vara kul inte minst för bakåtblickande och referenser, men inte alltid. Prioritering efter inköpspris och tjocklek tror jag, Now Magazine är således rätt förgänglig, Vanity Fair mer av en keeper.

Hur gör ni?

Dela: Facebook  Twitter 

4 kommentarer till Ut med det gamla…

 1. Hanna skriver:

  Har faktiskt aldrig saknat en tidning jag slängt. Upptäckte jag efter förr-förra flytten då jag nästan grinade när jag slängde flera års Elle. Har inte saknat dem en sekund. Det finns så mycket nytt, roligt att läsa hela tiden.

 2. anna skriver:

  jag är lite av en samlare så jag sparar tidningar jag har många (av varje) av, som jag prenumererat på. låtsas att de är bra referenser sen när jag ska bli konstnär… eh.
  sen är det nog dyrhet och lite credd också inblandat.
  det är ju alltid roligt att läsa fem sex år gamla tidningar o se om nåt som hypades då fortfarande är coolt eller bara generande.

  gamla darlingtidningar är tex alltid en hit!

 3. Magnus skriver:

  Jag har sparat alla mina gamla nummer av Pop. De känns svåra att skiljas ifrån även om jag väldigt sällan har återvänt till dem. En anledning är att jag självklart hoppas att min dotter har ärvt min popnördighet och kommer att tacka sin coola pappa för att han sparade denna guldgruva.

 4. Magnus skriver:

  Hmmm. Grammatiken känns tveksam. ”Det känns svårt att skiljas ifrån dem…” Hade varit bättre. Ibland måste man som språkpolis anmäla sig själv.

Kommentera