Popjunkien

”Journalister förslappar vår svenska”

Debattartikeln Journalister förslappar vår svenska stör mig. Inte på något vis för att jag är förskräckt över det dåliga språkbruk debattören hävdar pågår i medierna, utan för att hon på ett helt uppslag kritik inte kan presentera några verkliga belägg. Hon kanske har superrätt och visst ser man ofta taskigt språk i medier men jag tycker hennes exempel mest verkar handla om dialektala talspråksutryck. De två tydligaste exemplen:

”Åtminstone 9 av 10 svenskar säger i stället: Jag ska ringa han.”

Säger vem? Hur som helst en intressant tes – plötsligt står Sundsvall för 90% av landets befolkning…

”Tatt, vatt, dratt – vad betyder det? Det är helt enkelt de nutida svenskarnas sätt att säga tagit, varit, dragit. Det var så småbarn talade förr i tiden, innan de hade lärt sig tala rent. Nu har det blivit standard.”

Bara för att debattören bor i Varberg och uppenbarligen kommer i kontakt med halländska talspråksvarianter kan hon ju inte påstå att alla ”nutida svenskar” säger tatt, vatt och dratt*. Dratt?! Har jag aldrig hört användas en enda gång, än mindre i media. Har ni?

Bashningen av yngre orkar jag inte ens gå in på. Läs stycket om stavningen av ordet ”lugn” och häpna. Jag tolkar det som att unga journalister inte kan stava och att de räddas av korrekturläsare som inte bara har skarp språkblick utan även en förmodad aktningsvärd ålder. Undrar bara hur gammal som är gammalt nog?

* För övrigt lite som Basshunter och hans ”banna dig så håt” (han kan alltså inte säga hårt). Är inte han också från Halland förresten?

Dela: Facebook  Twitter 

13 kommentarer till ”Journalister förslappar vår svenska”

 1. nallon skriver:

  Många som ryar om dylikt förväxlar ju pinsamt nog allmän förslappning med dialektala särdrag. i sydsverige säger man dratt, tatt, osv, likaså är skånskan en av de diaekter som flitigt nyttjar ”han” istället för ”honom”, tex ”jag såg han igår.” skåningar är alltså inte mer förslappade än andra, åtminstone inte i det här avseendet.

 2. Maja skriver:

  Jo han är från Halmstad.

 3. malte skriver:

  malte vill även rapportera att också i göteborg säger vi ”han har tatt pengarna och dratt”.
  det ger insändarförfattaren rätt, men det gör henne inte mindre dumihuvet. stilistisk avslutning på den insändaren förresten. hör verkligen ihop med resten.

 4. Jarno skriver:

  Som jag förstår artikeln så menar hon inte de dialektala talspråken vi har i landet utan vårt skriftspråk. Alltfler unga skriver faktiskt lika slarvigt som de pratar; t.ex. ”jag ska ge bollen till hon”. Vilket självklart skall vara ”jag ska ge bollen till henne”.

  Nu kan jag inte själv säga hur ofta dessa fel sker i kvällspress då jag läser ungefär en artikel i veckan i våra kvällstidningar. Däremot kan jag säga att dagens skolelever har stora problem med ovanstående exempel (när det gäller skriftspråket d v s).

  Peace out!

 5. Maija skriver:

  Men herregud! Vilka medier läser den kvinnan? Jag blir förbannad, framför allt när jag läser det hon skriver om unga journalister. Min erfarenhet är att det snarare förhåller sig tvärtom. På min arbetsplats är de yngre medarbetarna helt klart mer brydda om att vara korrekta än vad de äldre är.
  Dessutom har jag faktiskt aldrig någonsin sett meningar som ”Jag ska ringa hon” i tryck. Men visst, jag har aldrig läst hennes arbetsgivares publikation Varbergs Posten (”Varbergs lokalaste tidning”, med en enda utgivningsdag i veckan). Den kanske är helt fläckfri (lokalast, förresten, är det verkligen korrekt?).
  Idiot-kärring.

 6. Erik J. skriver:

  ”Journalister förslappar vår svenska” – eller om det ska vara ”Varbergsreceptionister förpestar vår tidning”?

  Allvarligt talat: om Anne Gjelstrup nu inte har något liv, måste vi då ge upp våra med att bli upprörda över hennes dumheter?

  Nej, även krönikörerna var bättre förr. Ni minns väl Sokrates?

  ”Våra dagars ungdom uppträder ohövligt, föraktar auktoritet, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.”

 7. Mo skriver:

  ”Det var så småbarn talade förr i tiden, innan de hade lärt sig tala rent”.

  Hur talar småbarn nu för tiden innan de lärt sig tala rent?

 8. SW skriver:

  Haha! Jag tyckte också att artikeln var förvånande fattig på belägg.

  Men värst var ju att hon stolt berättar att hon varje vecka skriver en krönika i ”Varbergs Posten”. Okej, tidningen heter visserligen just så, särskrivet, men vad fan, sopa rent framför egen port, eller?

 9. Jag tror hon sitter på dubbla stolar, helt enkelt. Både i intresseföreningen ”Avpoletterade korrekturläsare” och stödgruppen ”Åldersdiskriminerades rätt i samhället”. Hon har hört talas om ”synergieffekter” och tänkte slå två flugor i en smäll.

  Jag undrar om hon skulle få hjärnblödning om jag skickade ”Världens dåligaste språk” till henne på kul?

 10. Malin skriver:

  Asså jag blir bara ledsen. Faller platt som en pannkaka…

  Skolundervisningen i svenska idag är inte direkt optimal, men låt oss försöka ta itu med den då, istället för att klanka ner på t ex att folk använder dialektala uttryck. Ju fler Gjelstrup-artiklar, desto svårare blir det för oss vettiga språkvurmare att motivera bättre svenskundervisning.

  Vad man skriver formellt och informellt är det såklart också skillnad på. Vad folk skriver typ på msn har Gjelstrup inget att göra med. Vad de skriver i tidningen är ju en annan sak. Hon verkar inte ha koll på vad som förekommer var.

 11. Ola Svedin skriver:

  ”Jag undrar om hon skulle få hjärnblödning om jag skickade “Världens dåligaste språk” till henne på kul?”

  Haha, det roligaste citatet jag läst idag.

 12. gustav skriver:

  sundsvall represent!

 13. gustav skriver:

  och en sak till: att hon skriver i varbergsposten hade varit roligt nog på egen hand, men att hon dessutom ”Sköter växel, reception, småannonser…”

  priceless.

Kommentera