Popjunkien

Bjurmanarizern

Sedan länge finns Lunarizern (som översätter valfri text till fjortisspråk) och Smurfarizern (som kryddar din text med olika smurfiga termer). Jag har hört att Aftonbladet har planer på att lansera Bjurmanarizern* – webbtjänsten som förvandlar din text till en tvättäkta Per Bjurman-krönika.

Utvecklingsprocessen är än så länge väldigt hemlig men jag har lyckats ta reda på att följande delar kommer att ingå helt eller delvis:

 • Den obligatoriska inledningen: ”Jag sitter på en bar i [valfri USA-stad, men helst någonstans i New York]”
 • En tidig musikpassage: ”jukeboxen spelar [valfri gammal gubbmusiker]” ALT. ”bartendern pratar om [namedroppa många artister]”
 • Interna referenser till ointressanta kollegor: ”snart kommer [Virtanen, Andersson, Steen] och hälsar på”
 • Berättelser om roadtrips med sagda kollegor – planerade eller ännu hellre sjutton år gamla: ”håret fläktade i vinden när vi susade fram längs Highway 1 [pluspoäng för referens till resans gubbigaste blandband]”
 • Hemstadsbetraktelser i var tionde text: ”På järnverket, vid västra porten, är det skiftbyte. Några kommer ut, andra går in. Alla har blåröd overall och hjälm. Ingen ser glad ut. De jobbar ju inte på tidning.”

* Version 2.0 kommer omfatta samtliga Sveriges medelålders krönikörer med USA-komplex.

Dela: Facebook  Twitter 

7 kommentarer till Bjurmanarizern

 1. Wibjörn skriver:

  Haha, jag lägger till:

  referens till karaktär i någon Ulf Lundell-roman ( typ ”Det var här i Key West som den gode Tommy Cosmo slog sin Les Paul-gura i tusen bitar efter att ha intagit en icke oansenlig mängd Margaritas”)

  adjektiv som hudlöst, naket och det alltid användbara lysande

  referens till nån gammal fotbollsspelare i IK Brage på 70- eller 80-talet

  referens till landskapstillhörighet – man måste ständigt i artiklar om svenska popstjärnor meddela i vilket landskap personen är född. Typ ”Den milde gästriken” om Thomas Di Leva

 2. Carreca skriver:

  Fullträff!

 3. Zibbo skriver:

  Klockren!

 4. Xx skriver:

  Lysande!
  Just det där tjatet om att han sitter på den och den baren (gärna någon kändis stamhak)..

  Apropå kvällstidningskrönikor: http://boyahed.com/?106-Kronika_och_Floskeltoppen (oldie but goldie).

 5. jorran skriver:

  Det värsta är ju att jag LÄSER Bjurman-krönikor. Med ett enda syfte: Att se om han nånsin skriver på något annat sätt. Det gör han aldrig. Och på så vis fortsätter jag bidra till att Aftonbladet får en webstatistik som säger att människor vill läsa om att Virtanen snart kommer och hälsar på…

 6. Magnus skriver:

  man väntar med spänning på denna.

 7. abb skriver:

  Adjektivet ”lödigt” får inte förglömmas.

Kommentera