Popjunkien

I love stödkorv

Alltså ursäkta mig men… att en av stans bästa varmkorvar skulle hittas på IKEA måste ju vara dagens skämt. IKEAs vattniga skitkorvar är väl inget? På rak arm kan jag inte utse stans bästa men de som man köper vid promenadstråket längs Årstaviken (vad heter han den excentriske mannen, jag har helt tappat namnet?) är ju supergoda. Sen gillar jag big bite från 7-Eleven också men det vet jag att jag är rätt ensam om.

Ett hos mig frekvent använt ord är stödkorv. Jag har alltid trott att stödkorven är den man tar på språng, t ex mellan två möten eller under en shoppingtur. Eller på väg hem efter avslutat kvällsgalej. Men så googlade jag härligheten och kunde läsa på om stödkorvens verkliga bakgrund: det är den korven ”man” (vem?) tar medan ”man” väntar på det stora målet i grillkiosken. Personligen brukar jag kunna stå mig på stödkorven som vore den en helt mål, men jag är heller ingen skrovmålsmänniska.


Om allt detta pratades det som vanligt då vi häromsistens gick direkt från jobb till drinkar på Marie Laveau. En minst sagt futtig barsnacksmeny gjorde att jag snabbt önskade att jag hade tagit en stödkorv på vägen. En önskan som är så vanlig att Fashio brukar tipsa mig om att ta en stödkorv på vägen till galej. Samma Fashio introducerade mig förresten för begreppet balanspilsner.

Och för att knyta ihop korvsäcken berättade min man om att han så sent som i veckan stod bakom en person som beställde stödkorv.

Dela: Facebook  Twitter 

14 kommentarer till I love stödkorv

 1. Frederick skriver:

  Ursäkta, men den korrekta benämningen torde vara ”väntkorv”, alltså en kokt som man äter medan man väntar på ”huvudrätten” (exempelvis en 200-grammare med extra allt eller en lövbit). Kortform: ”en vänt”.

 2. Maria skriver:

  Kan det möjligen vara Monsieur Philippe (med reservation för stavfel) vid Årsta-viken du tänker på? Helt underbara korvar och mkt excentrisk man i alla fall!

 3. Reblo skriver:

  Frederick: nä, jag gillar verkligen tanken på att korven blir ett stöd innan det stora målet. Minns även att Fredrik Lindström pratat om stödkorven, så det är ett etablerat uttryck iaf.

  Maria: det är han! Ser nu att jag söp bort halva meningen, men det ska så klart stå ”promenadstråket vid Årstaviken” här ovan…

 4. SANDRA skriver:

  Aperitif låter onekligen bättre.
  Men.
  Som sagt.

 5. gustav skriver:

  Men hur i hela fridens namn kan de INTE ha med Günthers på Karlbergsvägen? Han är ju överlägset stans bästa korvkonnäsör!

  /g

 6. Maija skriver:

  Kul! Men vad är en balanspilsner?

 7. Xx skriver:

  Varning! Besserwisser på gång!

  Aperitif är väl en alkoholhaltig dryck som tas inför måltiden för att stimulera aptiten. Den lilla maträtt som man får i väntan på maten är en hors d’oeuvre.

  Det var allt.

 8. SANDRA skriver:

  Jajaja – då tar jag väl en ”hors d’oeuvre” nästa gång då.

 9. Hanna skriver:

  Enda kokkorven jag gillar är knäppkorv, även kallad sprättkorv. De där korvarna som knäpper till lite när man biter i dem. Sibyllas burk ska det vara.

  Fast allra godaste korven är grillade Hots (över brasa) i färskt korvbröd ute i skogen.

 10. Xx skriver:

  Bröllopskorven är också den en klassiker. Man är på väg i bil till ett bröllop iklädd kostym/klänning. Då själva vigseln brukar vara lång och då det brukar dröja innan middagen kommer igång och man får mat gäller det att stanna bilen vid ett gatukök och grunda med en ordentlig körv.

 11. Petra skriver:

  Vill också slå ett slag för Gunthers på Karlbergsvägen! Skandal att den inte är med!

 12. Johanna skriver:

  Begreppet ”balanspilsner” eller egentligen ”balansbebbe” används flitigt på mitt arbete. Dagen efter personalfesten behöver man de tre B:na – balansbebbe, biff och bearnaise. Kort och gott, en öl som balanserar upp en igen efter gårdagskvällens alkoholintag.

 13. Hanna skriver:

  Korvmojjen utanför gamla Sprayborgen på Nybrogatan 55 är bäst. Med sauerkraut och allt!

 14. amazon se skriver:

  Trevligt

  Hälsningar
  Sandra

Kommentera