Popjunkien

Fin-Grammis och Ful-Grammis

Årets Grammisgala sänds live i teve just nu. Men delar av den spelades in redan i eftermiddags. Då prisades mindre och otrendiga kategorier som Årets Folkmusik, Årets Dansband och Årets Ringsignal. Bert Karlsson m fl har redan rasat i medier över diskrimineringen medan IFPI dyrt lovat att det inte handlar om ett A-lag och ett B-lag.

Men för den som kollat på sändningen i kväll är det väldigt tydligt att det handlar om ett Fin-Grammis och ett Ful-Grammis. På fingalan är MTV-Ulrika och Eagle-Eye Cherry programledare, på fulgalan får de Ulf Elfving. Fingalan direktsänds medan fulgalan spelats in i förväg. Dessutom hade fulgalan ordentliga problem med ljudet och de små inslagen från prisutdelningen lät lite som de spelats in i studion på Öppna Kanalen.

Ur underhållningsaspekt förstår jag indeleningen. Galor är idag så otroligt ospännande teve att endast de mest kommersiella kategorierna är värda att skildras inför kamerorna. Däremot känns det lite skumt att verkligen dela in personerna i sådana tydliga fållor – Esbjörn Svensson får inte hänga med Kent liksom. Men vad gjorde då hårdrockarna på första raden där? Och hur länge har egentligen t ex Marit Bergman och Jocke Berg varit igång? Båda skymtades i publiken på fulgalan (som började kl 14.00) och har varit uppe på scen i fingalan också.

Annars var det både nervöst och fokuserat, både bu och bä.

 • Fick inspiration till ännu en lika som bär: Klas Åhlund och Uje Brandelius.
 • Om den senaste musikgalan i teve var oglammig var den här rätt lyckad. En vrålsnygg Robyn hann med minst tre ombyten och till och med Laleh var finklädd.
 • Flera av prisutdelarna hade övat in en akt. Roligast var Johan Glans och popjunkiefavoriten Cecilia Frode. Tråkigast Lill Lindfors och Amir Chamdin eller Agneta Sjödin och Anna Book. Minst rutinerade var Anders Nunstedt och Annika Leone.
 • Moneybrother har verkligen DET på scen.
 • I några återblickar kunde vi se när t ex Dogge och Titiyo vann sina första grammisar och hur alla killar som var populära på 90-talet (Kent, Cardigans, SOOL) hade halvlånga pottfrisyrer.
 • Darin är so lovely.

Nästa musikgala den här vintern är Manifest.

Dela: Facebook  Twitter 

7 kommentarer till Fin-Grammis och Ful-Grammis

 1. Annie skriver:

  grattis darin till årets RINGSIGNAL!värt.sen var leleh snyggast.ligger på min topp 3 nu.men robyns första blus var vidrig.de andra var ok.tajt hår rules.hej.

 2. Annie skriver:

  LALEH

 3. carreca skriver:

  Jag tyckte också det var konstigt att Uje reste sig upp när det var årets kompositör eller var det var, innan jag fattade att det var Åhlund/Robyn som vann. Alltså Robyns första kreation var ju helt sjukt ful. Och Moneybrother har repat många gamla Springsteen-manér, klart man har DET då.

 4. carreca skriver:

  Och varför var Paggan Pagrotsky speaker?

 5. anna skriver:

  ah asså, jag måste hålla med dej på ALLA punkterna. bortsett från att jag fick lite ”jag är skååhdespelare och får därför prata lite extra länge” av cecilia frode.
  johan glans är ju rolig bara man ser på honom. han är så stört gullig på nåt sätt

 6. Magnus skriver:

  Leif ”Två äpplen hög” Pagrotsky verkar gilla att inbilla sig att han i högsta grad är delaktig i svenska artisters framgångar. Antar att det var därför han på något vis hade nästlat sig in i kvällens begivenhet.
  För övrigt, trevligt att Bert Karlsson gavs ett tillfälle att rasa i massmedia. Det har varit kusligt tyst från hans håll ett tag.

 7. Elca skriver:

  Men visst är det väl så att Grammisen inte alls är lika mycket värd nu som den var för några år sedan? Det är i alla fall intrycket jag fått. Men i alla fall så var galan i sig en av de roligare på sistone, här var några prisutdelare roliga på riktigt – det lyckades de ju inte med på p3 guld…

  Och hur kort var Robyns outfit egentligen? Måste vara nån typ av rekord.

Kommentera