Popjunkien

Expressens bensinkampanj

Jag stör mig lite på Expressens kampanj mot den dyra bensinen. Visst, det är jättedyrt med bensin och det får gärna bli billigare. Men kunde de inte komma med lite mer angelägna anledningar?

Varje vecka intervjuas personer om deras inställning till bensinpriset och ofta (men inte alltid) är det folk som har lite lyxigare bilanvändning som klagar. Familjer med flera bilar, familjer som bor i storstäder (= där det ju finns kollektivtrafik), folk med sommarställen, personer med jättestora och bensintörstande bilar osv. Några exempel fritt från minnet:

 • ”Vi åker flera tusen mil med vår husvagn varje år så det blir ju jättedyrt med bensin”
 • ”Nu måste jag ta cykeln i stället för bilen”
 • ”Min amerikanare drar 2 liter milen – det blir jättedyrt för mig att åka in till samhället”

Man kan ju tycka att om man åker sådär mycket husvagn så är nog bensinkostnaderna det minsta hindret. Och om det är det så är det väl bara att åka några hundra mil mindre i stället. Och om man kör en gammal miljöfarlig amerikanare har man ju gjort sitt val – man har ju valt en bensindyr bil från början!

Samtidigt är det vissa historier som verkligen bevisar hur dyr bensin kan slå mot de som behöver den bäst. Som en rullstolsbunden man som är beroende av bilen i sitt sociala liv .

Dela: Facebook  Twitter 

2 kommentarer till Expressens bensinkampanj

 1. Carreca skriver:

  Det finns ingen logik i de där resonemangen om bensinpriserna. Ständigt återkommande är ju ”enkäterna” om folk har råd att åka på bilsemester nu när bensinpriserna höjts med en krona litern sedan förra sommaren (ex.)
  Detta innebär alltså att bilsemestern blir 250 kr dyrare om man tankar 5 x 50 liter dvs motsvarande en lucnh på McD för en barnfamilj. De tillfrågade svarar dock alltid att de höjda bensinpriserna gör att de får stanna hemma i sommar med gråtande barn. Bullshit.

 2. Reblo skriver:

  Carreca: det var precis det där jag ville komma åt!

  Henke: Expressen själva länkar ju till Bensinupproret-sajten, därför tog jag för givet att de hörde ihop. Men jag har tagit bort den nu, tack för att du uppmärksammade mig. Och den länk som du ger är ju också med i mitt inlägg (mannen som är rullstolsbunden).

  Den länkade sidan tar bara upp några (långt ifrån alla) av de fall som varit med i papperstidningen. Flera av dem jag läst (t ex den från i fredags med en dam som skulle vara tvungen att börja cykla) saknas på den sidan. Så jag fortsätter tycka att jag har all fakta jag behöver.

Kommentera