Popjunkien

Låtar vi minns

Min MP3-spelare shufflade fram ”Untitled” med Interpol och jag kom då att tänka på effektfull musik i filmer eller på teve. Några favoriter (utan inbördes rangordning):

 • När Untitled med Interpol spelas i Vänner. Joey är kär i Rachel och vill berätta det för henne och låtens intro ger en perfekt känsla av ambivalens medan Joey går fram till Rachels dörr och gör sig beredd att knacka på.
 • När Charlotte och Trey i Sex and the city låtsas att de fortfarande är ihop framför fotografen från House and Garden. Det är precis i slutet av avsnittet och Take me somewhere nice med Mogwai spelas. OMG! Det är så mycket känslor kanaliserade kring en enda scen och denna låt, jag brukar kolla på det om och om igen.
 • När Baby är ledsen över Johnny i Dirty Dancing och Patrick Swayze sjunger She’s like the wind i bakgrunden. Åh vad jag tyckte det var vackert när jag var liten. För mitt under låten blir Baby’s dumma storasyster plöstligt snäll och säger ”jag kan fläta ditt hår om du vill, eller, du är fin som du är”.
 • För att inte tala om den allra sista scenen i Sex and the city nånsin när vi får veta vad Big heter och allt är så lyckligt. Hela känslan fångas i You got the love med Candi Staton.
 • Två andra låtar från filmer jag tokspolat fram och tillbaka bra för låtarnas skull: ”I’ll be here where the heart is” med Kim Carnes (Flashdance) och ”Out here on my own” med Irene Cara (Fame).

Men listan kan givetvis göras hur lång som helst.

Dela: Facebook  Twitter 

12 kommentarer till Låtar vi minns

 1. [...] er: Musik Saker att älska Film — Reblo @ 7:23 pm

  Åh, det är ju det här som är det dåliga med listor. Lagom har man skrivit en och så får man on [...]

 2. shimmer skriver:

  jagtycker det är jätteeffektfullt i OCnär seth rymmer hemifrån i sin båt och de spelar jeff buckleys halleluja. fint.

 3. Hanna skriver:

  Det var en jättebra lista. Jag blev riktigt emotional (stavning?) här på kontoret.

 4. Linda skriver:

  Dirty dancing scenen är ju en klassiker…

 5. Andreas L skriver:

  Å, men sista låten i absolut sista avsnittet av Six feet under! Det är nog det mest effektfulla jag varit med om någonsin. Fast det klart, Imogen Heap-låten sista avsnittet i förra säsongen av OC … och så klart i slutet av filmen Garden state … listan kan göras lång som sagt.

 6. Wibjörn skriver:

  Jeff Buckleys ”Hallelujah” gör sig även jäkligt bra i ”De feta åren är förbi”. Se den förresten.

  Andra ”låtar i filmer jag minns just nu” är Echo & The Bunnymen’s ”The Killing Moon” i ”Donnie Darko”, The Doors ”The End” i ”Apocalypse Now”, och när de spelar Yazoo’s ”Only You” på julfesten i sista ”The Office” när Tim och Dawn till slut får varann. Det är nog fanimej den vackraste kärleksscen jag sett.

 7. H. skriver:

  John Cales ”Hallelujah” gör sig väldigt bra i Shrek. Passar på att tacka för en väldigt stimulerade blogg. Befriande fri från den skitnödighet som tynger ner många andra bloggar.

 8. Tilda skriver:

  I filmen Secretary med snygga Maggie Gyllenhal spelas mot slutet-när de får varandra- asbraiga Chariots rise med Lizzie West. ”With him I need not pretend” är endel av en textrad. Har tittat på scenerna med den låten säkert 15 gånger.

 9. sandra skriver:

  Håller med om att You’ve got the love i slutet på sex and the city är helt grym. 3 andra sex-and-the-city-musik-ögonblick:
  1. Sade – By your side
  I avsnittet där Samantha för första gången inser att även hon kan få starka känslor för en annan människa (Richard) och de dansar på terassen till den låten. Den som inte känner hopp inför den stora kärleken under den scenen är nog gjord av sten.
  2. Sheryl Lynn – Got to be real
  När Carrie har ramlat på catwalken, men reser sig och går stolt vidare. För övrigt min favorit-scen i hela serien!
  3. Nick Gilder – Hot child in the city
  När Carrie tröttnar på den serietecknande killen som bor hos sina föräldrar.

 10. Jeanette skriver:

  Angående Sex and the city-musik ögonblick:
  Kan nån tala om för för mig vad låten heter plus vem som sjunger i avsnittet när Carrie sitter på huk på en trottoar och tänder en cigarett och Aidan kommer och nästa scen när hon slänger cigaretterna i toaletten och trycker fast ett nikotinplåster på armen. Den låten är ju fruktansvärt bra men kan inte hitta den nånstans.

 11. Reblo skriver:

  Hm… klurigt! Det låter som ett avsnitt i första Carrie och Aidan-vändan. Säsong 4? Kan inte nog rekommendera seriens hemsida där de har utförliga musiklistor för varje avsnitt: http://www.hbo.com/city/episode/music/episode49.shtml

 12. Jeanette skriver:

  Reblo!!!
  Tack för tipset!! Hittade äntligen låten. Den heter ”Object Of Your Desire” av Amber. Den var från avsnitt 35, ”No Ifs, Ands Or Butts”,säsong 3.
  Tack än en gång. Jeanette

Kommentera