Popjunkien

Jenny S

Igår sträckläste jag Jenny S av Denise Rudberg. Handlar om en tjej som kommer från Habo, blir lämnad av sin kille, flyttar till Stockholm, gör succé på sitt jobb, blir kompis med några gaymänniskor och blir omstylad och handlar kläder för 10 000 trots att hon bara tjänar 17 000 på sitt jobb som ekonomiassistent/receptionist. Och hennes love interest går självklart ner i vikt mot slutet av boken.

i en sekvens av boken är huvudpersonerna på min mans jobb

På ett sätt känns hela boken känns himla ologisk och som en vandrande produktplacering (varje stycke innehåller meningar som ”hon köpte de nya flingorna Krispo som hon hört skulle vara så goda och de smakade verkligen ljuvligt”). Liksom de tidigare böckerna (OSA, Storlek 37 och Väninnan) är även denna dåligt korrläst – även om det inte är så illa som den senaste då karaktärer både byter namn kläder mitt i en och samma mening.

Men jag är som bekant inte den som är den. Stockholmsk samtid är lite kul och tantsnusk/allersromaner är ju aldrig fel. Det jag gillar med de tidigare böckerna och även denna är att de beskriver en värld som man inte riktigt tror finns. Flärd, lyxknark, galen NK-shopping, våningar i stället för lägenheter och jättestora hundar.

Och så vet jag ju en Jenny som också kommer från Habo ju!

Dela: Facebook  Twitter 

19 kommentarer till Jenny S

 1. [...] pta bok? Nattens barn av Traci Lords. 3. Senast lästa bok? Jenny S av Denise Rudberg. (Buster - jag snubblade över hennes mejladress idag!) 4. Fem böcker som betyder mycket för mig (dvs [...]

 2. Jessica skriver:

  Sträckläste också boken för någon vecka sedan. Och även om den är sådär sjuk orealistisk (flyttar till sthlm utan pengar eller bostad, får jobb efter en dag, kan jobbet klockrent efter dag ett, snabb löneförhöjning, får rum i en lyxlägenhet utan att behöva betala, ärver pengar och kan köpa eget och träffar rik kille – som till råga på är hennes chefen) kunde jag liksom inte sluta läsa, och ville inte att boken skulle ta slut. Verklighetsflykt? Jo, någonting åt det hållet…

 3. Johanna skriver:

  Och jag som trodde att åtminstone korrfelen skulle vara åtgärdade nu när hon fått byta till Bonniers! Densie Rudberg är en lovehate-läsning för mig, och det känns verkligen sådär ”men finns dessa människor på riktigt??!!”, det är helt fascinerande! Har läst alla tidigare, och kommer fortsätta läsa resten. Det lät bara så oväntat tråkigt med en småstadstjej från Habo, men det var ju skönt att höra att hon håller stilen med kläder för tiotusen i månaden även denna bok.
  Jag står som nummer två i biblokön nu och hoppas det är min tur varje dag. Igår var jag på NK och då blev jag ännu mer lässugen :) Säkert en och annan Väninna där som tagit suv:en för lite snabb söndagsshopping.

 4. Buster skriver:

  Jag köpte en bok av henne. Det är den enda jag lagt ned efter ca 3-4 sidor bara. Jag blev bara irriterad.

 5. Reblo skriver:

  Jessica: utmärkt verklighetsflykt tycker jag!

  Johanna: du vet att det kommer två till böcker om gänget kring Jenny S va? Lovehate-läsning i flera år framöver…

  Buster: det är ju fantastiskt roligt att du gav en sådan chick flick-bok en chans ändå!

 6. Busta skriver:

  Ok, den såg chick-flickig ut men den var sjukt billig också.
  Vad är det med hennes sätt att skriva då som gör att man antingen ger upp efter 2 min eller vill läsa mer? Jag blev IRRI alltså det blir man ju inte i normala fall.

 7. Reblo skriver:

  Men det var väl chickflickgrejen som borde ha avskräckt dig?

 8. Busta skriver:

  Njae, jag läser såna ibland. Lisa Jewell är rolig. Det var mer Rudbergs sätt att skriva. Det började klia i kroppen på mig, fick sura uppstötningar. Det ryckte ofrivilligt i diverse kroppsdelar. Nåt i hennes sätt att skriva gjorde mig sjuk och irriterad.

  Detta var alltså inte boken ni talar om här ovan. Det är den med svart/grått omslag. Tror det är en bild på en kvinna på framsidan.

 9. Reblo skriver:

  Nu slog det mig att fråga – visst är du samma Buster som jag ”känner”? Annars skulle det ju bli pinsamt om jag gjorde mig lustig över ditt val av litteratur :)

  Jag vet vilken/vilka av böckerna du menar. Och jag förstår också hur man kan bli irri. Det är så banalt på nåt vis, så mycket ”det här kunde vem som helst t ex jag själv kunnat skriva”

 10. Anna skriver:

  rebbecca – kan jag få låna en sån där bok av dig möjligen? har inte läst nån.

 11. m skriver:

  Gaaah!
  Buster, jag är helt med dig.
  Denise Rudberg är den enda människan som fått mig att vilja återinföra bokbålen.
  Jag var så förbannad när jag läst hennes bok (minns inte vilken av dem det var) att jag övervägde att ringa förlaget och fråga vad i helvete de höll på med.
  Hon skriver som en kratta, den harlekinfluffiga, efterblivna och givetvis helt osannolika historien var osammanhängande och förvirrad och korrläsningen, som ni ju redan kommenterat, var bortom all kritik. Det var helt fruktansvärt, och att den människan får se sina böcker utgivna är en skam.

  Ursäkta utbrottet, men jag älskar böcker och jag tog hennes som en personlig förolämpning.

 12. Reblo skriver:

  m: jag förstår precis din frustration men jag kan läsa junk lika gärna som att kolla på junk. Jag är alltid så dödligt nyfiken på hur stories slutar och måste kolla klart.

  Anna: självklart får du låna. Jag har bara en av dem, men den tar jag med på Bloggforum!

 13. m skriver:

  Reblo: I hear you. Det är ju precis det som är mitt problem. Hade jag haft minsta vett i huvudet hade jag slängt boken när jag märkte varåt det barkade (efter första sidan), men jag måste tvångsmässigt läsa allt.
  Börjar nog tillfriskna lite dock, då jag (förhoppningsvis?) har lyckats lämna den otroligt trista Jack åt sitt öde.
  Grejen med den är väl i och för sig att jag inte läste den när det begav sig, utan försökte mig på den nyligen när man redan sen länge fått en fläskig överdos av ung urban(!) manlig förvirring.

 14. Busta skriver:

  Klart det är jag! Haha.

  Roligt att det blev sådan diskussion. Men förståeligt, det är som sagt provocerande att människa får ge ut böckerna. Nu måste jag hitta hennes e-mail adress och skriva nåt taskigt. Eller hennes gästbok iaf.

 15. Busta skriver:

  Storlek 37

  Denise Rudberg

  Förlagets beskrivning:

  ”Singeltjejen Laura har ett attraktivt jobb inom musikbranschen…blabla”

  ”Häftig, rolig, råfräck” – Vecko-Revyn

 16. jodå skriver:

  Den är ju oerhört dålig, ändå kan man inte sluta läsa,

  varför är det så?

 17. M skriver:

  Hemsk, verkligen hemsk bok. Jag förvånas över att man ger ut sådant här och dessutom har mage att likna det vid Jane Austen. Känns på gränsen till kriminellt. Storyn kan jag väl köpa men hur skriver hon egentligen?

 18. lajs skriver:

  Denise Rudberg ,skriver på ett väldigt bra sätt, så att man inte kan lägga ifrån sig boken och alla böckerna hon skrivit är sjukt bra!

  Grym författarinna.

 19. Emma skriver:

  Helt otroligt att ett förlag skulle vilja ge ut denna ”litteratur”. Dåligt skrivit, fattigt språk samt en helt otrolig handling. Varför kan jag då inte sluta läsa den?

Kommentera