Popjunkien

Dagens ord: lapskojs

Dagens ord i inboxen är alltså lapskojs – en maträtt som min man gillar skitmycket men som jag inte riktigt klarar av. Men vem hade kunnat gissa att den inte har en samekoppling alls utan kommer från England (namnet på den iaf).

”Lapskojs, rödbetor, frukt.” Så löd matsedeln för Järfällas skolor en junidag 1976. Lapskojs – ett hopkok av kött och potatis – har länge varit ett pålitligt inslag i skolbespisningen. Ordet har använts sedan tidigt 1880-tal. Även bildligt, om smörja eller strunt. Ordets klang gör att det kanske uppfattas som svenskt. Men lapskojs är lånat från engelskan. Där har lobscouse varit känt som sjömansmat sedan 1840. Ursprungsrätten var en gryta av kött, grönsaker och skeppsskorpor. Lob är en ljudhärmning av kokande, men scouse ursprung är okänt. Det sistnämnda har i dag blivit ett smeknamn för dialekten i Liverpool-trakten.

(Från Om ett ord)

Dela: Facebook  Twitter 

Kommentera