Dagens ord: lapskojs
Dagens ord i inboxen är alltsÃ¥ lapskojs – en maträtt som min man gillar skitmycket men som jag inte riktigt klarar av. Men vem hade kunnat gissa att den inte har en samekoppling alls utan kommer frÃ¥n England (namnet pÃ¥ den iaf).
”Lapskojs, rödbetor, frukt.” SÃ¥ löd matsedeln för Järfällas skolor en junidag 1976. Lapskojs – ett hopkok av kött och potatis – har länge varit ett pÃ¥litligt inslag i skolbespisningen. Ordet har använts sedan tidigt 1880-tal. Även bildligt, om smörja eller strunt. Ordets klang gör att det kanske uppfattas som svenskt. Men lapskojs är lÃ¥nat frÃ¥n engelskan. Där har lobscouse varit känt som sjömansmat sedan 1840. Ursprungsrätten var en gryta av kött, grönsaker och skeppsskorpor. Lob är en ljudhärmning av kokande, men scouse ursprung är okänt. Det sistnämnda har i dag blivit ett smeknamn för dialekten i Liverpool-trakten.
(Från Om ett ord)