Popjunkien

Glansiga magasin

Jag är storkonsument av tidskrifter och jag inleder den här posten med att beklaga mig över att det inte finns något bra svenskt ord som beskriver dem så bra som det engelska glossy magazines: glansiga magasin. Det är ju just vad de är – både till yta och innehåll.

På jobbet ger vi dem olika namn (t ex magasin, livsstilspress, vecko/månadstidningar eller tidskrifter) men inget av dem låter särskilt sexigt.

Nåväl, här är ett urval av mina månatliga läsmåsten (och dessvärre orkar jag inte länka till mer info om dem, men googla dem gärna om ni vill veta mer):

Q – engelsk musiktidning som tillsammans med NME var som en drog för mig under en period i mitt liv. Numera stör jag mig ganska mycket på deras tvångsmässiga tvåmånadershype av valfritt nytt gitarrband med brokig bakgrund, samtidigt som jag verkligen gillar att läsa skivrecensioner och deras nedladdningslistor till I-poden (trots att jag – handen på hjärtat – aldrig laddar ner musik och heller inte äger en MP3-spelare).

Bon - är tillsammans med Stick och Sex ett bevis på hur coolt Sverige kan vara och hur långa intervjuer och coola modereportage får plats i en tidning utan att för den skull leda till en tidning som är fem kilo tung pga reklam.

Now och Heat - två engelska skvallertidningar som stillar mitt behov av bilder på engelska kändisar i tajta klänningar.

Elle Interiör är en bubblare men som nybliven heminredningsknarkare gillar jag den och Sköna Hem för lite inspiration på lagom nivå. Dock ett minus för de fula handdukarna man fick som prenumerationspremie av EI.

Vanliga Elle har jag precis slutat prenumerera på eftersom jag inte tycker att den håller måttet. Jag blir aldrig överraskad och tycker att mycket av trender etc som Elle tar upp känns kopierat.

De utländska modemagasin jag gillar bäst är Marie Claire och In Style. Mycket skön blandning av fina bilder, skvaller och lite allvarligare reportage. Jag tycker att MC är en av de minst ytliga magasinen.

Och så fort jag är hemma i föräldrahemmet har jag till min makes förtret två läsmåsten: Allas Veckotidning och Hänt Extra. Allas för att jag så länge jag kan minnas har läst den och Hänt Extra för att mamma får högvis av dem av en släkting och för att det är ett fantastiskt kul partytrick att kunna allt om kändisar och kungligheter.

Dela: Facebook  Twitter 

7 kommentarer till Glansiga magasin

 1. Ida skriver:

  Marie Claire och InStyle är mina favortier också; brittiska MC och amerikanska InStyle. Ibland köper jag dessutom brittiska Elle, men det händer väldigt sällan. Svenska Elle slutade jag köpa förra sommaren när de frågade Nina Persson om man verkligen kunder vara modeintresserad i Malmö, och i samma nummer beskrev Göteborgare som korkade seglartyper utan smak. Sånt klarar jag mig utan.
  För mitt skvallerbehov köper även jag Heat, och ibland US Weekly. Håller med dig om att det är kul att ha koll på framför allt kungligheter, därför är jag glad att jag ingår i en Svensk Damtidningskedja!

 2. Johanna skriver:

  Vi verkar alla ha samma smak! Jag köpte precis aprilnumret av Marie Claire igår – de hade en ruta med bloggtips som jag har tagit med till jobbet idag, för att spana in (fy mig som surfar på jobbet). Annars gillar jag också InStyle och Allas Veckotidning, som jag också läser varje gång jag är hemma. Nostalgia… Jag tror att mamma också prenumererar på den av nostalgiska skäl. Däremot är jag inte alls något musiktidningsfan, där har mamma tagit den rollen som ständig nerladdare av musik till sin iPod, som prenumerant av Uncut osv osv. Ibland känns det lite läskigt att hon är mer up to date än jag!

  Men jag håller inte med dig om svenska Elle, jag gillar den fortfarande och sedan tycker jag om svenska Cosmo för modet, de har ofta bra modetips. Läskigt nog var det faktiskt kläderna i Hennes modereportage som jag tyckte var snyggast i aprils omgång av svenska tjejtidningar, Hennes känns lite… tantig?

 3. Sabina skriver:

  Hennes var mycket bättre under sitt första år, sedan föll de in i ledet och vågar inte alls sticka ut hakan längre. Jättetråkigt, för de stack ut med ovanliga reportage och ämnen.
  Nej, det är få tidningar jag alls gillar faktiskt. Den enda tidning som jag älskade och direkt skrev upp mig för prenumeration på var Pentagram, men det gavs bara ut i sex nummer. Stor sorg.
  Nä, då är det mycket roligare att göra tidningar faktiskt. =)

 4. Ida skriver:

  Jag kom på att jag glömde den som just nu är min stora favorit: danska shopping- och modetidningen Costume. Rekommenderas varmt!

 5. Alexander skriver:

  Tidningen SEX är urbra. Punkt. :)

 6. Ida skriver:

  Förresten, angående vad man skall kalla glossy magazines på svenska: glassiga magasin tycker jag är rätt bra.

 7. N|. skriver:

  Jag gillar Bon. Stenhårt.

Kommentera