Popjunkien

Resa långt med barn

Alexandra skrev ett inlägg om att resa med barn. Urbra tips! Och eftersom jag både kände igen mig och inte, skrev jag ner några av mina erfarenheter löpande under hela resan. Jag lånar Alexandras rubriker och kompletterar med några egna.

Underhållning
Gud vad jag håller med Alexandra! Men vi hade med oss alldeles för mycket, helt i onödan. Den lilla behövde ju inte mycket underhållning och den stora var tillräckligt nöjd med flygplanets filmer och spel (och våra iPhones). På australienflygen får barnen dessutom pysselböcker och kritor. I vårt fall betydde det att det vi hade med i det tunga handbagaget (bilar, LEGO, pennor, böcker, pysselböcker mm) förblev helt olekt med under flygturerna. Leksakerna kunde lika gärna ha fått åka i det incheckade bagaget.

Det här var den del av resan jag oroade mig allra mest för innan vi åkte, men så visade det sig inte vara särskilt krångligt alls. Underhållningen sker lik

Var ska man sitta?
Jag tycker att det är bra att hela familjen sitter tillsammans, för att kunna breda ut sig och inte störa andra så mycket. Ett tips jag fått tidigare och härmed för vidare är att ta en hel rad, låta de vuxna sitta längst ut och barnen slumra på sätena innanför, och luta sig mot de vuxna. Vi brukar också göra så att en person ansvarar för barnen och den andra ansvarar för att stuva in bagage i hyllorna och sortera prylar.

Mutor
Oh ja. Hela tiden och vad som helst. Det behöver inte vara godis eller glass – min stora unge kan man få att göra vad som helst om man lockar med lite iPhone-spel som belöning. Under själva resandet har vi knappt behövt muta alls, storbarnet är lika uppslukad som vi av allt som händer, men när vi gör utflykter, går på restaurang etc är det oundvikligt (om man själv vill få en stunds lugn och ro vill säga, och det vill man ju).

Rutiner
Vi är inga rutin-nazis men för oss har det funkat så att så snart jetlaggen är över har barnen hamnat i samma mönster som hemma. På gott och ont, för vi har fått med oss samma fajter (maten) och samma fördelar (sova länge på morgonen). Jag tror att barn är extremt anpassningsbara, om man bara gör allt i lagom doser så är de snart inkörda på den nya vardagen.

Saker som underlättar
*) Att de vuxna sover i omgångar så att det alltid finns någon som kan ta hand om barn som vill vara vakna.

*) Som vi jobbigt nog fick erfara har olika flygplatser olika regler gällande barnmaten. De flesta gör undantag på 100 ml-gränsen för barn, men inte alla. Läs om när jag fick äta barnmat här.

*) Om man flaskmatar: ha med en liten diskborste i handbagaget. På 24 timmar hinner bebisen äta X antal flaskor och det är fräscht att kunna diska emellan.

*) Tuggummi för stora barn och flaska/napp för små barn kan vara bra för att undvika lock för öronen vid start och landning. Det har vi dock glömt under den här resans samtliga flygturer.

*) Lagom stort handbagage i en väska som går att rulla. När vi åker hem kommer vi att packa extremt mycket lättare än på hitresan. Inga leksaker t ex. Inte all bebismat i handbagaget. Ungefär det här kommer väskan innehålla: varsitt ombyte till alla i familjen, tandborstar, ca 6 måltider till Levi, blöjor, våtservetter, vanliga pappersservetter (oumbärligt!), plastpåsar (ännu mer oumbärligt!) + dator och andra värdesaker.

*) Laddare och adapter i handbagaget. Våra iPhones har gått varma både på flygplan och under annan reseväntan. Vi har passat på att ladda upp dem så snart vi sprungit på en strömkälla. På de stora planen finns uttag vid varje flygstol.

Mellanlanda på vägen under en långresa?
Den här gången valde vi att stanna ett dygn i Singapore. Vi hade en tanke om att komma ifatt en aning, och en önskan om att få sova i säng och duscha i dusch. Men det var faktiskt helt onödigt. Jag tror att man kan tjäna på det om man stannar en vecka någonstans, men vi hann lagom checka in på hotellet så var det dags att köra vidare igen. Dessutom fick Bobo otäcka myggbett som plågade honom i en veckas tid.

Barnvagn?
Vi har köpt en särskild resevagn och har med flit valt att inte ha en paraplyvagn. Även om de blir minst när man fäller ihop dem är de för jävla svåra att köra. Vi har en Carena Easy som uppfyller två kriterier: ett helt handtag (för enhandskörning) och fullt liggläge (för sovning på alla platser).

Arlanda är en av få flygplatser där man måste checka in vagnen direkt (men det finns lånevagn). På de flesta andra flygplatser vi varit på kan man ha barnvagnen med sig genom hela flygplatsen och sedan checka in den precis innan man boardar. Otroligt mycket enklare. Ett tips är att kolla vagnen och eventuella skador direkt på flygplatsen, så att man kan påpeka felet med en gång.

Bebis på flygplan
Den övre gränsen för en vagga inne i flygplanet (en bassinett) är ca 11 kilo. Jag rekommenderar verkligen att ta en sådan plats om det går. Även om våra barn inte har sovit jättelånga stunder i dem är det en bra extra plats för avlastning av familjefamnarna. Bebisen kan ligga eller sitta i den även under vakna stunder. Det som är lite trixigt är att de måste ha ett ”lock” så att barnet inte ramlar ut – så om barnet sover däri måste man vara på sin vakt. Det har varit anledningen till att våra barn fått sova i våra famnar samtidigt som vi själva har sovit. Man har bättre koll på dem då.

Jetlag?
Barnen blir lika jetlaggade som du själv. Och det tar ungefär en dag per passerad tidzon att vända dygnet rätt. I vårt fall tio dagar. Mitt tips är att låta det ta sin tid. Vi försökte hålla storbarnet vaket så länge vi bara kunde men det GÅR ju inte att väcka ett barn som somnar för ”natten” redan kl 16.00.

Trösten är att de kommer vara vakna längre och längre per dag, men de kommer behöva tupplurar varje dag. Och om de vill vakna kl 03.00 så får det väl vara så – du kan trösta dig med att de förvånansvärt fort är inne på vanliga hemmatider igen.

Har de svenskt kaffe välling på hotellet?
Välling är ju något jättesvenskt, och något som vårt flaskbarn började med redan vid fyra månader. Och vi ville ha det kvar som rutin även när vi kommer hem. När vi var här förra gången, med den första bebisen, körde vi bara på den ersättning som australiska barn klarar sig alldeles utmärkt på. Men den här gången tog vi faktiskt med oss välling för nästan hela resan. Fem paket blev det (eftersom vi råkade glömma några på bordet hemma).

Vi snålar som fan med det vita guldet och vi har ett paket kvar och 16 dagar kvar i landet (vi är hemma nu*). Borde gå? (Det gick!) Men ärligt talat hade vi nog klarat oss lika bra utan svensk välling. Det finns så mycket bra mat för barn i Australien (STORT utbud) och Levi äter exempelvis mycket gröt om kvällarna. Om man prompt vill att barnet ska dricka nåt tjockt borde det gå att blanda ersättning och grötpulver?

* Började skriva det här inlägget första veckan på semestern, och har fyllt på vartefter. Därav lite räkneförvirring.

Läs också Svenskans serie om att resa med barn och Johannas inlägg om att flyga med bebis.

Dela: Facebook  Twitter 

6 kommentarer till Resa långt med barn

 1. Elin skriver:

  Jättebra postning! Jag reser ju en hel del med kidsen också. Mina tillägg:

  - ju mer grejer man tar med sig, ju mer grejer kommer antagligen bort. Så lämna dyra leksaker hemma. Vi åker i princip helt utan leksaker, och så får det bli ”treats” på vägen istället.

  - Det jag brukar köpa på mig innan är ett gäng pixiböcker. Tar ingen plats i handbagaget och bra att ta fram på gaten när det blir trist.

  - fundera på vilken vagn du vill se bli förstörd …(alt kolla i FÖRVÄG hur man blir kompenserad när idioter typ har hoppat sönder den vid bagagehanteringen) Säger så här, vår syskonvagn från Phil & Ted är typ osäljbar efter SAS vilda framfart.

 2. Rebecca (admin) skriver:

  ahhh, pixiböcker var ju smart. Vi hade vanliga hårdböcker (som förblev olästa) en gång. Även där fick vi ju bra grejer från flygbolaget.

  Vår resevagn kom faktiskt tillbaka trasig men vi har inte orkat ta tag i det. Fattar ju att de räknar med det också – orkeslösa jetlagföräldrar som inte reklamerar skador haha.

 3. annalin skriver:

  Jag tycker både du och Alexandra hade bra poänger, fast det är ‘synd’ att ingen frågat mig, alla mina har flugit massor sen de var 2 mån, så långt som thailand men mest t Malmö förstås, vilket är kort men det är ju likväl start/landning.
  Denna månaden flög jag t.ex med alla 3, varav en sjuk, UTAN deras pappa, och då är båda mina minsta under 2 (och får alltså inga egna reserverade stolar.) Då kan heller inte alla sitta på en rad (även om vuxen är med) för det finns bara x antal syrgasmasker. Då föredrar jag att sitta på 2 rader bakom varann, lättare att skicka saker emellan då osv.
  knock-on-wood men våra vagnar har aldrig gått sönder.

 4. Fransyskan H skriver:

  Mycket komplett inlägg! Och, ja, av egen erfarenhet: ersättning + grötpulver fungerar alldeles utmärkt! (dock att föredra grötsorter Utan smâ fruktbitar och annat trevligt, som täpper igen flaskan). Böcker: mina flygerfarenheter med min Lillan, nu 2 âr – pixie är lysande, alternativt köpa en tidning pâ plats, som tillför jättenöjd presentblick inför den kommande resan (=bra start). Resten i leksaksväg (förutom favvodjuret) fullständigt meningslöst släpande (i vart fall i denna âlder), dâ allt pâ flyget fungerar utmärkt (gratistidningar, spypâse, vattenglas…). Att ej glömma: stoppa-i-munnen-lager (kex, flingor, russin). Underhâller och tystar.

 5. Rebecca (admin) skriver:

  Anna: skriv av dig i din egen blogg? :) Jag kanske förenklar lite men jag tycker inrikesflygningar är ungefär lika besvärliga som att åka tåg, egentligen. Med undantaget att packningen kanske kräver lite mer planering (handbagage vs incheckat) och att man sitter mycket striktare och inte får knata omkring.

  Fransyskan: det ante mig att det funkade! Nästa gång vi åker till Australien ska jag tvinga mina då stora barn att dricka ersättningsgröt bara för att, he he. Stoppa-i-munnen-lager = oumbärligt verkligen, det var den största utmaningen med att få barn igen efter 4 år tyckte jag, komma ihåg allt småkrafs bebisarna ska/kan ha.

 6. Åsa skriver:

  Toppenbra skrivet! Tack för superbra tips! Ska flyga till Australien men våran 2åring och alla tips som kan underlätta resan är såååå välkommet:)

Kommentera