Popjunkien

CRFN och sköna snubbar

Caroline Ringskog Ferrada-Noli är ganska ny skribent på Sidbloggen. Och jag vill här uttrycka älsk för att hon bidrar med fördjupande perspektiv bortom ”nytt nummer ute nu”, för att hon drar ;pppPPPpp-skämt i redaktionell miljö och att hon återigen belyser bristerna i hyllade Filter.

Den här gången om hur en butter stockholmsjournalist beskriver samerna precis så stereotypt han hade för avsikt att inte göra, och att han ger sköna reklamsnubbar (med rätt långsökt samekoppling, ändå? väl?) precis den reklam han hade för avsikt att inte ge dem.

//

Räknefeministen i mig är för övrigt lika aktiv för varje nytt nummer av Filter. Det är inte svårt att konstatera att tidningen som skrivs av sköna snubbar helst också handlar om sköna snubbar. #14 var fördelningen 2 av 12, i #15 var siffran 12 vs 3.

Och när kvinnor är med är de påfallande ofta omslagsflickor och/eller så fokuserar man på deras svagheter. Som den i sommar väl spridda nyheten om att Annika Norlin vill byta jobb. Fast det ville hon ju inte alls.

Det allra konstigaste är att Filter-redaktionen aldrig, aldrig svarar på den här kritiken. Till och med när de låtsas att de svarar på den sneda fördelningen, så säger de inget).

Men jag kan inte bara, ska inte bara, räkna. Jag vill ju faktiskt att saker ska bli annorlunda också. Så:

1. Jag lovar att pusha för spännande aktuella projekt som drivs av kvinnor. Som PR-konsult och flitig mediekonsument med en blogg har jag ju faktiskt både möjligheten och verktygen.

2. Jag lovar inte att sluta räkna, men jag lovar att börja lyfta bra exempel i medievärlden också, och inte fastna i Filters gubbighet i inlägg efter inlägg.

(Sen jag började skriva den här texten har #16 hunnit utkomma, jag har inte läst det. De ringde nämligen häromdagen och frågade om jag ville förlänga min prenumeration. Jag sa nej).

Dela: Facebook  Twitter 

4 kommentarer till CRFN och sköna snubbar

 1. Olle skriver:

  Jag sa också nej. Är förbannat trött på deras så kallade journalistik. De är bara en snygg design. Som gjorts förr. Inget nytt alltså.

 2. Bateman skriver:

  Ja, vilket jävla gubbträsk alltså. Det är bra att du belyser det. Fan behöver bli ändring.

 3. Atatar skriver:

  Vilket underbart faktaspäckat inlägg! Tack!

 4. Atatar skriver:

  Förresten, har du sett att Journalistförbundet skriver om det här i dag?

  http://www.sjf.se/portal/page?_pageid=53%2C14365570&_dad=portal&_schema=PORTAL&element_id=15645643

Kommentera