Popjunkien

Vad är ”att göra en Linda Skugge”?

Linda Skugge länkar till Bokhora och frågar ”varför har jag undertecknat det här inlägget?”

Om Skugge googlade lite om det i stället för att – tada – fråga sina läsare så skulle hon få se att ”göra en Linda Skugge” i bloggvärlden är synonymt med att avkräva sina läsare svar på frågor utan att ge något i utbyte. Kanske inte så mycket numera som när hon bloggade på Expressen och hennes ”blogginlägg” bestod av precis såna utslängda frågor till läsarna. Frågor vars enkla svar egentligen var JFGI.

Ganska vanligt även på Twitter tycker jag. Att missa det ”sociala” i sociala medier. Ser dagligen hur mediefolk folk ställer frågor och slänger ut påståenden och 1) går aldrig in i dialog eller 2) kreddar den som tipsat.

Jag tror att detta totala ointresse av att ha en dialog är anledningen till att Skugge som bloggare varken är väl läst eller en naturlig del i bloggkonversationen. Hon har helt enkelt ingen koll. Jag, som ändå är ett Skugge-fan sedan länge, blir inte det minsta sugen på att följa bloggen när allt hon gör är att länka till sina kompisars olika webbprojekt.

Skugge som förebild, kvällstidningsagigator och debattstartare offline har jag bara positiva tankar om. Ofta startar hon heta samtalsämnen i traditionell press som letar sig ut i sociala medier. Men det betyder verkligen inte att hon behärskar de nya medierna (så bra som hon säger att hon gör).

Läs tidigare inlägg av mig i frågan t ex här.

Dela: Facebook  Twitter 

8 kommentarer till Vad är ”att göra en Linda Skugge”?

 1. Bo skriver:

  Tycker nog att det var rätt långsökt i Bokhora-inlägget. Som om hela världen skulle veta att ”/Linda Skugge” innebär ”att göra en Linda Skugge” och att det i sin tur innebär att man ställer en massa nonsens-frågor.

 2. Rebecca (admin) skriver:

  det har du helt rätt i, jag tror man måste vara ganska insatt i bloggvärlden för att kunna koppla till bloggjargong. Vilket är exakt min huvudtes i detta inlägg.

 3. clara skriver:

  En mycket bra iakttagelse!! På utbildninge jag nu går hade vi en grym föreläsning om sociala medier av Annika Lidne som menar att det bör fungera enligt en 9till1-princip – sociala medier. Du creddar/uppmärksammar/retweetar 9 andra, sedan får du promota dig själv en gång.

 4. Fransyskan H skriver:

  Hej! Förstâr din tanke ang. det ”sociala i sociala medier”, men tror att det vad gäller just LS är fel vinkel. Har för info kommenterat ditt inlägg ”hos mig”. Välkommen!

 5. Victoria skriver:

  Väldigt viktigt att man ser de andra, de som förärar en med att följa vad man skriver, t ex på kortbloggen twitter.
  Jag följer de som skriver något innehållsrikt, i olika kategorier, från skämt, lite filosofi till allvar och lägger upp bra länkar. Ibland upptäcker jag att jag känner igen deras namn i media. Att de är lite kända. Men det var verkligen inte därför jag började följa dem. För jag hade faktiskt ingen aning.
  På twitter kan man prata om att göra en Annika Lantz. Alltså bara skriva själv och aldrig kommentera någon annan. Lite rätt upp i sitt eget arsel. Men det roar också.

 6. Rebecca (admin) skriver:

  Fransyskan: trevligt, då svarar jag hos dig då! Såg att signaturen Magnus redan lyckats fånga mycket av det jag hade tänkt skriva.

  Victoria: jag håller med! Den första typen du nämner är också de som jag tycker approachar internetvärlden på rätt sätt: ödmjukt, nyfiket och engagerat. Inte enligt en kvällstidnings megafonmanér.

  Ang Lantz har du rätt, och det kan säkert sägas om Skugge också: man ska inte underskatta underhållningen.

  För icke-bloggaren kanske det är jättemycket viktigare att få skratta än att se att någon har förstått ett sammanhang man ändå inte bryr sig om. Men så går Lantz heller inte ut och påstår att hon är Sveriges topp-Twittrare :)

 7. Maria skriver:

  Jag håller inte med. Jag har följt Skugges blogg länge och tycker inte alls att den till huvuddel består av utslängda frågor och inte kreddar de som skriver tillbaks. Hon publicerar ju ofta svar från läsare på sina frågor, på ett kreddigt sätt.

 8. Rebecca (admin) skriver:

  jag har också följt bloggen länge, och den förra. Plus jättemycket av henne skrivna text ända sedan nittiotalet. Vilket gör att jag tycker att jag har på fötterna när jag i inledningen konstaterar: hon är bättre på att kredda nu än någonsin. Men det är ändå många saker som är anmärkningsvärda.

  Exakt vilka dessa är tycker jag exemplifieras alldeles utmärkt i hennes ”svar” på mitt inlägg.

Kommentera