Popjunkien

Trollsommar

Min man är så bra på att hitta gammal popkultur. Som en film som han såg som barn som vi nu introducerat för Bobo. Själv hade jag ingen video i mitt barndomshem vilket fortfarande sätter sina spår när man ska diskutera filmer man sett och inte sett. Ni som läser här ofta vet att jag t ex aldrig sett E.T. För att nämna en klassiker.

Men just den här filmen är Trollsommar. En svensk film från 1980 om några stadsbarn som åker på sommarlov i Dalarna och blir kompisar med några troll. Sensmoralen är att man ska vara vän med naturen och skogen, och inte skövla och hålla på. Min darling kan den typ utantill för att han kollade på den när han var liten.

Kalkoneriet är fantastiskt. Filmen har allt som man önskar av 30 år gammal svensk film! Barn som inte kan skådespela. Vuxna som inte kan skådespela. Avancerade ”effekter” när Trollmor och Trollfar ska trolla. Svordomar, rökning och lite naket (i en familjefilm). Nostalgibilder i form av gamla glasskartor och matförpackningar. En kändisbarn innan hon blev semikändis (Isabella Grybe). En gamling som tycker att skateboard är coolt. Och sen musik som faktiskt är rätt bra.

Just nu kollar vi på den ca 4 gånger om dagen och jag tror hela familjen njuter lika mycket.

Dela: Facebook  Twitter 

4 kommentarer till Trollsommar

 1. saom skriver:

  Jag ÄLSKAR den här filmen. Hyrde den nere på macken ett par gånger i månaden när jag var liten.

 2. josefine skriver:

  Vi hade en avspelad Trollsommar (tejpa för den lilla rutan på hyrvideobandet…) som nog var lika risig i kvalitén som klippet ovan. Nu i vuxen ålder har jag oftast förvirrat mitt minne av denna med Trolltider (som jag egentligen aldrig såg), och blivit lika besviken varje gång jag insett att det inte alls var rätt Troll-grej. Så nu blev jag glad!!

  Min favoritscen är när de ska äta och en tallrik maskar blir till värsta goda gräddtårtan (pannkakstårta?). Det gjorde djupt intryck.

 3. Rebecca (admin) skriver:

  vad kul! Och Josefine, du minns helt rätt. Det är lika imponerande idag men jag får inte ihop ekvationen: trollungen gillar tydligen också pannkakstårtan. Borde inte han gå igång mer på maskarna?

 4. Josefine skriver:

  Jo, men trollet kanske ser maskar istället? Jag fattar det som att man liksom ser/får det godaste man kan tänka sig… eller? Och för att det inte ska bli alltför traumatiserande får man bara se tårtan ätas.

Kommentera