Popjunkien

Lattemamman, del 1 av 2

Jag får väl skylla mig själv som läser det konstiga reklambladet PS Red Pages som ges ut i samarbete med Dagens PS. Det är omodern skrift som, om jag förstått det rätt, endast innehåller annonser. Alltså är alla texter och reportage smygreklam. Förutom att den har grabbiga vinjetter av typen ”Framtiden” (för hemelektronik) och ”Gör henne glad” (för chokladogram) innehåller den mest gammal skåpmat. För hur spännande känns en singeldagbok år 2007? ”Miss M på jakt efter kärleken” skriver om zzz… shopping och snark… ett ex som blivit pappa och om att hon hänger på Riche med väninnorna fast hon hellre gäääsp… vill vara med sin nya man.

Men det som stör mest är det annonspaket som varit med de senaste två numren: reklam för ett café i Stockholm och ett hotell i Sälen som tillsammans erbjuder ”lattemammor” en ”modern husmorssemester”. Kort sagt går det ut på att man kan hyra en lägenhet tillsammans med en väninna, med plats för varsitt barn och med möjligheter att gå på behandlingar och åka skidor. Och så får man ett ”light” barnvaktstillfälle under en helg (vad de nu menar med light barnvakt, kanske någon som håller ungen under den tid det tar att sörpla i sig en latte?).

Vi förstår hur man valt att positionera sig, jag ger dem att de tänkt smart kring sin målgrupp. De vill nå mammalediga från Stockholms innerstad, sådana som har råd att åka på ”modern husmorssemester” med väninnan och hennes barn. Och som tydligen är beroende av latte – de använder ordet nio (!) gånger på en sida. Skrattfest när de räknar upp vad som ingår i paketet och avslutar med ett ”Caffé Latte a la xxhotellet, förstås”. Som att de på riktigt tror att det enda som är viktigt i nyblivna mammors liv är att sörpla kaffe!

Det är svårt att lyfta enskilda dåliga saker när hela grejen är så befängd. Bland annat det faktum att kvinnor förväntas ta med barnen på en avkopplande semester. Eller att när man nu åker iväg på en torsdag till söndag-resa som riktar sig till mammor inte får tillgång till fler barnvaktstillfällen än ett. En lightpassning märk väl. Då kan man väl lika gärna stanna hemma?

Jag hatar termen lattemamma. Både som skällsord och som konstaterande. Klart som fan man fikar en del när man är föräldraledig, vad ska man annars göra? Vi har inga lokaaaler (nej, nu skojar jag). Jag tror ändå inte att mammalediga fikar mer än genomsnittliga gymnasieelever, eller för den delen lärarna i lärarrummet eller folk som jobbar inom industrin och har fikaraster på konstigt bestämda tider som 07.13 och 14.32.

Dela: Facebook  Twitter 

1 kommentar till Lattemamman, del 1 av 2

  1. Marcus skriver:

    Lattemammorna ska, liksom pensionärer, arbetslösa och andra som är ”lediga” hela dagarna dock sköta sitt offentliga fikande och andra ärenden utanför ”lunchtid” klockan 11-13. Det blir min första reform när jag tar makten.

Kommentera